Aligoté – ett friskt sommarvin

I klassiska Bourgogne frodas en druva som odlats här sedan 1700-talet men som inte alla känner till. Aligoté odlas från norr till söder av denna relativt omfattande, avlånga vinregion med en mångfald av jordmåner och lokala mikroklimat. Oberoende av var i vinregionen Aligoté odlats, har druvan visat sig väl uttrycka den lokala terroir, eller jordmån, i vinet.

I centrala delen av Bourgogne och närmare bestämt Côte Chalonnaise hittar du byn Bouzeron och den enda kommunala appellationen för Aligoté, Bouzeron AOC.

Vita viner och mousserande

Druvan används både till stilla vita viner och mousserande, såsom vinregionens motsvarighet till Champagne – Crémant de Bourgogne. Detta bubbel är nämligen producerat med samma traditionella metod som sin nordliga granne. Tack vare att druvan klarar av ett relativt svalt klimat, hittar du Aligoté utanför Bourgogne i till exempel Östeuropa och i mousserande viner från Ryssland.

Aligoté odlas främst i Bourgogne

Totalt odlas Aligoté på ca 1700 ha vilket omfattar 6% av arealen i Bourgogne (2016). Druvan är en korsning mellan Pinot Noir och Gouais Blanc (en stamfader till många traditionella franska och tyska druvsorter) och samplanterades förr i tiden med Chardonnay. Efter phylloxera-epidemin, eller “vinlusen” som vi säger i Sverige och som från 1860-talet fram till sekelskiftet tog kål på i stort sett alla Europas vinrankor och drabbade nära hela vinvärlden, tappade Aligoté odlingsareal till fördel för Chardonnay. Den senare bevisades ge kvalitetsvin snabbare, vilket var viktigt för att bygga upp vinproduktionen igen.

Aligoté är den andra av två tillåtna gröna druvor i Bourgogne tillsammans med Chardonnay, och dess viner är väl värda att upptäcka. Vinets uttryck brukar vara friskt och fruktigt, ofta med doft och smak av gröna och gula äpplen, citron och nötter. Ibland med bittersyrliga toner av apelsinfrukt och en mineralisk syra i avslutningen vilket torde vara en följd av den specifika, mineralrika jordmånen. Aligoté är en relativt känslig druva med en god syra som ofta används i druvblandningar med Chardonnay just för att höja syrehalten.

Att äta till Aligoté

Även om Bourgogne aligoté traditionellt är förknippad med Kir, den klassiska franska specialiteten bestående av vitt vin toppat med crème de cassis (svartvinbärslikör), har vinet sina egna speciella egenskaper och förtjänar att avnjutas på egen hand. Tack vare sin krispighet, finstämda frukt och mineral passar vinet fint som aperitif. I Kir balanserar vinets höga syra upp den söta likören och gör att drinken inte känns för blaskig (så länge du inte överdoserar med cassis…) Vin på aligoté kan dessutom vara en god match till exempel till skaldjur och grillad fisk. Dess friskhet och citrustoner möter snyggt upp salthalten i allt från ostron till en stark getost. Bourgogne aligoté är även en av de få viner som inte tar över sallader eller kokta grönsaker. Andra traditionella franska matmatchningar är sniglar med vitlökssmör och kall skinka med persilja. Servera vid 8 till 10°C på terrassen en solig dag!

Bourgogne aligoté i Sverige

På systembolaget är ett bra exempel på en frisk och krispig Bourgogne aligoté det relativt nysläppta Joseph Drouhin Aligoté 2016 som är enkelt att tycka om med sin fruktighet av äpple och citron, samt finstämda toner av örter och mineral. Vinet är lagrat på ståltank 5-7 månader innan det filtreras och buteljeras. Druvorna kommer från utvalda delar av Bourgogne och främst Hautes Côtes de Beaune, Hautes Côtes de Nuits samt Côte Châlonnaise. Joseph Drouhin är en toppproducent i regionen med anor från 1880-talet och tillverkar allt från regionala appellationer till Grand Cru-viner. Men det är faktiskt inte en Joseph som gör vinet, idag är Véronique Drouhin huvudvinmakare i familjeföretaget och pendlar från Oregon där familjen även har flera vingårdar. Spännande influenser!

Introduktion till andra druvor

Kadarka – sommarens rödvinsfavorit

Bröllopsvin, Champagne, Franciacorta och Tokaji

Vinprovning: De trendiga toppdruvorna

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.